Om kören

Mäster Olofskören är en blandad kör med ett 40-tal sångare, både dam- och herrstämmor. Vi är ett kul gäng erfarna körsångare som framför kyrkomusik, jazz, visor och pop. Repertoaren är bred och varierad – vi hanterar sakrala verk och poplåtar såväl som nationalromantik och nubbevisor.

Vi är en kör med höga ambitioner både tekniskt och musikaliskt. Vi kommer från många skilda bakgrunder och yrkeskategorier, gemensamt är dock att vi jobbar hårt för att få en bra klang och en god stämning. Vi fokuserar på ett bra resultat, men atmosfären är avslappnad och skratten många.

Mäster Olofskören är en ideell förening med styrelse och en rad fiskaler med olika ansvarsområden, t ex noter, kläder, resor och konserter. Så gott som alla har en eller flera uppgifter i kören. Engagemanget är stort och sammanhållningen stor.

Mäster Olofskören i Gamla Stan startades 1940 och återupplivades efter en tids vila 1984.

Kören är ansluten till Sveriges Körförbund. Vi samarbetar också med Sensus.

Vår dirigent Bosse

Vår dirigent heter Bo Tobiasson och har tidigare arbetat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han leder kören med stor kunskap, coachar oss pedagogiskt och utvecklar vår förmåga musikaliskt och tekniskt. Vi är så glada att få sjunga med Bosse!

Repetioner varje tisdag

Vi repeterar varje tisdagkväll kl 18.30 i Mäster Olofsgården, Gamla Stans hemgård, och efter repetitionerna händer det att vi varvar ner med en öl på någon pub i Gamla Stan.

Kördagar och körläger

Ett par gånger per termin har vi heldagsrepetitioner då vi repeterar intensivt från morgon till kväll. Det ger otroligt mycket att gnugga repertoaren lite längre stunder och det är också tillfälle att vara tillsammans och få prata lite mer med varandra under kaffestunder eller en lunchpromenad.

En gång per år åker vi iväg en helg på körläger och sjunger. Vi har varit i Norrtälje-trakten, Skeppsholmen eller som på bilden ovan på Ekerö. Här sätter vi En stund på jorden efter att ha repat den under dagen. Det var magiskt.

Ett par kördagar/körhelger har vi fest och det är en upplevelse att få vara med om. Stämmorna turas om att ansvara för festen och bestämmer ett tema. Idérikedomen är stor hos medlemmarna och festens middag och spex under kvällen är minnesvärda. Det sjungs hela tiden och då får man verkligen nytta av att ha repat in sångerna utantill. Bilden nedan är från vår fest med tema James Bond.

Mäster Olofsgården är vår gård

Kören har sitt hemviste i Mäster Olofsgården i Gamla stan. Det är en så kallad hemgård. Här finns cirka 22 medlemsföreningar med sammanlagt 2000 medlemmar som har sina möten och aktiviteter i huset.

Hemgårdsrörelsen har sina rötter i England, där den tidiga industrialismen i slutet av 1800-talet skapade stora sociala problem och ökade klyftor mellan rika och fattiga. Hemgården Mäster Olofsgården skapades 1931 på initiativ av prästen Gabriel Grefberg och har sedan starten haft kvar samma starka sociala engagemang kring frågor som rör sociala problem. Syftet med gården är att stärka den sociala och kulturella samhörigheten mellan människor i alla åldrar.

Kören deltar i Mäster Olofsgårdens offentliga aktiviteter. Vi sjunger till exempel i Gamla stans julkalender och var med som funktionärer vid Gamla stansloppet (och en av oss sprang dessutom i loppet).

Det är klart att Mäster Olofskören sjunger när Mäster Olofsgården arrangerar.
Vi har sjungit i Mäster Olofsgårdens lucka i Gamla stans levande julkalender i många år.