Konserter och resor

Konsert i Järvsö kyrka 2024

Mäster Olofskörens konserter kan se olika ut – repertoaren skiljer sig från gång till gång och vi har även haft konserter på alla möjliga teman som soppkonsert, barnkonsert, mörkerkonsert (helt svart lokal) med mera. Men en sak är alltid densamma – vi sjunger utan noter. Det ger oss en god kontakt med vår dirigent Bosse och även med publiken.

Varje jul har vi julkonserter och det är en favorit hos både publik och oss själva. De traditionella vackra sångerna blandas med nya favoriter med julstämning; stilla midvintertoner och fartiga julkarameller. På julkonserterna har vi alltid allsång, så att vi tillsammans fyller lokalen med Hosianna, Dagen är kommen och andra fina stycken.

Julkonsert i Norska kyrkan 2024. Bosse leder allsången och taket nästan lyfter.

Varannat år åker Mäster Olofskören på en körresa utomlands och vartannat år gör vi en resa inom Sveriges gränser. När vi kommit hem delar vi med oss av vår reserepertoar på en hemkomstkonsert.

I vår åker vi till Bornholm och hemkomstkonserten är den 2 juni i Stadsmissionens lokaler vid Mariatorget (tidigare St Paulskyrkan). Mer information kommer.

Järvsö 2023

Förra året åkte vi till Järvsö och sjöng i den vackra Järvsö kyrka med sin ljuvliga akustik. Där passade vi även på att sjunga på ett äldreboende och på Stenegård.

ABBA är mångas favorit. Här sjunger vi Dancing queen på seniorboende i Järvsö.

Cork International Choral Festival 2022

Vår senaste utlandsresa gick till Cork där vi deltog i Cork International Choral Festival. Läs gärna reseberättelsen nedan.

Äntligen kunde vi komma iväg på en körresa, och vilken resa det blev! Redan 2020 hade vi planerat att åka till Cork, på Irland, för att delta i Cork International Choral Festival. Som bekant blev ju allting inställt både det och nästkommande år, men 2022 kunde vi alltså genomföra vår planerade resa.

Onsdag 27 april samlades vi på Arlanda tidigt på morgonen, för avresa mot Dublin och vidare transport med buss till Cork på Irlands sydkust. Efter incheckning på hotellet hann vi bekanta oss med staden en stund, innan det bar iväg till MTU Cork School of Music för de sista förberedelserna inför våra framträdanden under festivalen. Vi hade ett digert program att ta oss igenom de närmaste dagarna.

Torsdag 28 april:
Samling i hotellets lobby för att resa till Fermoy och Loreto Secondary School. Väl framme möts vi lite otippat av en lokal med fantastisk akustik, och konserten vi höll blev en väldigt bra start på resan.
Tillbaka i Cork torsdag eftermiddag sjöng vi i Cork Central Library. Ett kortare program, men nu kände vi att vi var igång.

Fredag 29 april:
Ännu en bussresa, denna gång till Glenmire, och biblioteket där. Vår publik var mycket uppskattande och kände till många av låtarna – när det gäller musik spelar ålder ingen roll.
Nästa framträdande var i Goldie Chapel, ett gammalt nunnekloster som fortfarande är verksamt med social verksamhet och utbildning för barn. Där hade vi turen att stöta på Ole Bull Kammerkor, vilket ledde till en improviserad musikstund i trädgården utanför kapellet.

Fredag eftermiddag fick vi tillfälle att träffa de andra körerna som deltog i festival och tävlingar. I Corks vackra City Hall framförde vi ”Längtan till landet” (även känd som ”Vintern ra”) och berättade om vår Valborgstradition.

Lördag 30 april
Vår ”stora” dag, framför allt med avseende på aktiviteter; vi började med en extra repetition på morgonen, för att vid lunchtid ge en sakral konsert i Triskel Christchurch – en inte så välbesökt konsert i en ganska svårsjungen lokal. Det kompenserades dock lite senare med råge i atriet på Hotel Clayton. ”Afternoons in the Atrium” är en av de mer populära publika händelserna i Cork under körfestivalen, och vi fick en mycket uppskattande publik.

Lördagen fortsatte med att vi deltog i en katolsk mässa, i St Joseph’s SMA Church i Wilton, en kort bussresa utanför staden.
Dock kom det stora tillfället senare på kvällen, när vi gjorde vår ”guest performance” under tävlingens galakonsert. Här visade vi vår bredd med stycken som ”Thou shalt know him”, ”O Salve Regina” och avslutade med vårt paradnummer ”Bohemian Rhapsody”.
Fyllda av energi hamnade många av oss sedan på en liten bar alldeles intill City Hall, där vi fortsatte att sjunga – ivrigt påhejade av de lokala gästerna.

Sista repetitionen bakom scenen inför den stora finalen
Vi sjunger på pub och publiken vill bara ha mer. Oj, vad länge vi sjöng och sjöng.

Söndag 1 maj blev lite lugnare – vi deltog med ännu en ”guest performance”, denna gång under tävlingarna för Church Music, Chamber Choirs and Youth Choirs. i St Fin Barre’s Cathedral. Ett sista körfoto och så var vi klara med vårt.
På söndageftermiddagen var det avtackning och prisutdelning i City Hall. Vinnarkören, Vaskivuori Upper Secondary School Chamber Choir, kände vi till sedan tidigare då vi inspirerades av deras version av ”Hosianna” till vår julkonsert 2021.

Efter den traditionsenliga gemensama avslutningsmiddagen på söndag kväll fortsatte några till de avslutande officiella festligheterna på Hotel Clayton.
Måndag 2 maj var resdag – upp tidigt för att hinna med buss till Dublin och flyg till Stockholm. Den långa väntan i incheckningskön tillbringade vi naturligtvis med att – sjunga.

Här är lite annat som vi också har gjort:

2019 Sång i mörker

En konsert framförd i ett helt mörkt rum, en annorlunda sångupplevelse

2019 Mariefred

Söndagen den 8 september 2019 var kören inbjuden tilll Mariefreds kyrka för en konsert. På morgonen medverkade vi även i högmässan.
Dagen fortsatte sedan med sång runtom i Mariefred och ett besök på Gripsholms slott.

Utanför Mariefreds kyrka, ystra körsångare efter högmässan.

2018 Duke Ellington Sacred Concert

Söndagen den 6 maj 2018 framförde vi Duke Ellingtons Sacred Concert tillsammans med Stockholm Jazz Trio i St Johannes kyrka i Stockholm. Konserten spelades in, och här finns något av resultatet på YouTube. Vi hoppas att ni tycker om det, det gjorde vi!

Freedom (3c)

Praise God (finale)

Almighty God

2018 Österlen

I juni 2018 åkte vi till Österlen i Skåne. Där genomförde vi konserter i Kiviks kapell, Simrishamns kyrka och i Hässleholm. I Hässleholms kyrka medverkade vi först i gudstjänsten och höll sedan en lite kortare konsert direkt efter.
Förutom glädjen att sjunga för publik fick vi även uppleva en fantastisk gästfrihet och ett strålande väder. Vi kommer gärna tillbaka!

2017 Kroatien

Vår resa till körfestivalen ”We are singing” i Kroatien den 21-24 april 2017 blev mer lyckad än vi någonsin vågat hoppas på. Många trevliga musikaliska möten, konsert i en balsal och en grotta, god mat, trevligt sällskap.

På lördagen ägde själva festivalen rum, med bidrag av mycket skilda slag. Mäster Olofskörens framträdande finns inspelat på YouTube för den som vill se och höra det i sin helhet.
Söndag förmiddag innehöll resans mest spännande inslag – en konsert med samtliga körer i Postojna-grottan, och på eftermiddagne hade vi bokat in en konsert tillsammans med Vokalni Studio Rijeka i S:ta Mariakyrkan. Vi genomförde vårt ”sakrala” program i kyrkan, som syntes högt över hela staden. Här finns en inspelning från den konserten upplagd på YouTube.

2016 Oslo

På inbjudan av Kammerkoret Koriander reste vi till Oslo i juni 2016. Vi fick tre dagar med fantastiskt väder och chans att uppleva den norska huvudstaden när den visade sig från sin bästa sida. Bland annat hade vi konserter på Norsk Folkemuseum – Oslos motsvarighet till Stockholms Skansen och i Bygdöy kirke tillsammans med Koriander.

Tillsammans med kören Koriander i Oslo.

2015 Stockholms stadsbibliotek

Vi kombinerade en föreläsning om musikens betydelse för människan med körsång i biblioteket.

2015 Tyskland

En klassisk körresa, med konserter inbokade i kyrkor, på ett äldreboende – och IKEA!

Klara Kirche, Nürnberg 2015

2011 Toscana

2011 åkte vi på en veckolång turné till Toscana i Italien. Vi bodde i Montecatini Terme, som är en italiensk motsvarighet till de svenska kurorterna, där man ’dricker brunn’ och umgås under trevliga och avslappnade former (vi gjorde mycket sånt).
Vi hade konserter i bland annat Santa Cecilia a Decimo (närheten av Florens), i Florens, Montecatini och Sienna.

Sienna.

2010 London

Vi var en i stort sett fulltalig kör – 38 sångare och en dirigent – som reste till den brittiska huvudstaden torsdagen den 9 december. Bland annat sjöng vi tillsammans med andra körer i Westminster Cathedral inför mer än 1800 åhörare.

2009 Montenegro

I juli 2009 for vi till Montenegro, på Balkans västkust. Till skillnad från tidigare resor bodde vi hela veckan på ett och samma ställe, den lilla badorten Petrovac.

Under veckan hann vi med konserter i Podgorica och Kotor samt ett besök på ett mausoleum högt uppe på en bergstopp.

Veckan avslutades med en konsert i Bar, med en mycket uppskattande – och uppskattad – publik. 

Slottskyrkan

Kören har flera gånger haft förmånen att få medverka i gudstjänster i Slottskyrkan på Kungliga Slottet.