Konserter och resor

Konsert i Järvsö kyrka 2024

Mäster Olofskörens konserter kan se olika ut – repertoaren skiljer sig från gång till gång och vi har även haft konserter på alla möjliga teman som soppkonsert, barnkonsert, mörkerkonsert (helt svart lokal) med mera. Men en sak är alltid densamma – vi sjunger utan noter. Det ger oss en god kontakt med vår dirigent Bosse och även med publiken.

Varje jul har vi julkonserter och det är en favorit hos både publik och oss själva. De traditionella vackra sångerna blandas med nya favoriter med julstämning; stilla midvintertoner och fartiga julkarameller. På julkonserterna har vi alltid allsång, så att vi tillsammans fyller lokalen med Hosianna, Dagen är kommen och andra fina stycken.

Julkonsert i Norska kyrkan 2024. Bosse leder allsången och taket nästan lyfter.

Varannat år åker Mäster Olofskören på en körresa utomlands och vartannat år gör vi en resa inom Sveriges gränser. När vi kommit hem delar vi med oss av vår reserepertoar på en hemkomstkonsert.

Återkomstkonsert

Det blev en härlig blandning toner när vi hade vår återkomstkonsert den 2 juni i Stadsmissionen Mötesplats Mariatorget, tidigare St Paulskyrkan. Lokalen blev fullsatt och vi bjöd publiken på en del av repertoaren från Bornholm med nordiska toner, men även andra sånger. Ett parti av konserten ställde vi oss runt publiken och sjöng stilla bland annat Bachs aria, Händels Lascia ch’io pianga, Sov på min arm/Bossa på tå och Nu vilar hela jorden. Den senare delen av konserten var fartigare med Beach boys, blues och Hasse och Tages Inte mod. Två sånger framfördes för första gången; Listen when your heart sings (skriven av vår tenor Stefan Sörman och arrangerad av vår bas Fredrik Ferm) och Always on my mind (arrangemang av vår huskompositör B-O Palmqvist. Vi avslutade med att sjunga En vänlig grönska tillsammans med publiken. Nu kan sommaren börja.

Bornholm 2024

Mellan hägg och syren åkte vi till Bornholm på körfestival. Här sjöng vi med många andra nordiska körer och uppträdde på flera ställen på den vackra ön.

Torsdagen den 9 maj

Det är en lång bussresa från Stockholm till Bornholm som även innehåller en båtresa. Vilken tur att man då reser med sina kära körkamrater och har möjlighet att få både goa samtal och tillfälle till rep över busstolarna.

På plats i Gudhjem, vår hemort under helgen, blev det direkt en miniturné på kvällen. Vi och flera andra körer sjöng på diverse platser i samhället. Vi anpassade vår repertoar efter situation och publik och bjöd på finstämt i kyrkan, vårsånger på båten i hamnen, ABBA på glassbaren och frejdigt på pubarna. På puben stannade vi lite till.

Fredagen den 10 maj

Körfestivalen på Bornholm är tillfälle att få träffa och sjunga med andra körer. Vi var 14 körer som deltog, från hela Norden (plus Färöarna). Finalen var en konsert i Rönne kyrka på lördagen. Körerna var indelade i tre grupper som hade ansvar för ett par sånger per grupp och sedan skulle vi sjunga ett par sånger allihop. På fredagen repade vår grupp sina sånger och vi uppträdde även för varandra med lite annan repertoar.

På eftermiddagen åkte Mäster Olofskören till Hammershus fästning som denna dag inte bara bjöd sina besökare på rustika ruiner, utan även körsång här och var. Vi sjöng lämpligt nog i Svenskhålet, ett hörn av fästningen och här blev vi särskilt uppskattade av norsk publik som gillade att vi sjöng Grieg och om norrmän i Hasse&Tages Inte mod.

Resan bjöd inte på så många tillfällen för rep eller annan sightseeing. Det var tätt mellan matpauser och uppträdanden. Efter Hammershus åkte vi till Österlars Rundkirke, en helt fantastisk byggnad – rund med en cirkulär innerdel mitt i kyrkan. Vi har aldrig sjungit i något liknande, stora delar av publiken kunde inte se oss, men de kunde höra. Akustiken var magisk och det var ljuvligt att både lyssna till körkollegor som sjöng före oss och sjunga själva.

Efter konserten upptäckte vi att alla uteställen i Gudhjem hade stängt, men några körkamrater öppnade upp sitt hem för glatt umgänge. Det blir mycket sång på våra fester, även åttastämmiga sakrala stycken på tyska gör sig bra på kalas.

Lördagen den 11 maj

På lördagen fick Svanekes invånare möjlighet att höra en blandning av Mäster Olofskörens repertoar. Vi hade konsert i en konsthall där vi försiktigt rörde oss mellan konstverken medan vi underhöll. Vågat nog tog vi på oss solglasögon när vi sjöng Bond-låtar. Utanför konsthallen hittade vi en plats att ta superdanska korsvirkesbilder och spela in kärlekssång till vår körkompis som valt att gifta sig denna dag istället för att åka på körresa.

Efter grupprep så var det dags för finalkonserten. Så många korister! Det är en logistisk utmaning att ha tre enorma körgrupper som ska flyttas runt och sedan få plats allihop. Härligt att höra! Härligt att få sjunga tillsammans!

På kvällen var det middag för alla korister i idrottshall och vi såg till att bjuda de andra körerna på både nubbevisor och Bohemian rhapsody innan vi åkte hem.

Hemresan till Stockholm tog tid, som det kan göra när svenskar ska färdas hem på kristihimsöndagen, lastbilar åker i diket och vägarbeten pågår. Men återigen är det ju en gåva att få resa med kamrater som gärna småpratar och sjunger bort tiden. Det är också mycket värdefullt att ha några hjältinnor som planerat och styrt upp under resan. Tack Eva och Elisabeth!

Järvsö 2023

2023 åkte vi till Järvsö och sjöng i den vackra Järvsö kyrka med sin ljuvliga akustik. Där passade vi även på att sjunga på ett äldreboende och på Stenegård.

ABBA är mångas favorit. Här sjunger vi Dancing queen på seniorboende i Järvsö.

Cork International Choral Festival 2022

2022 gick vår utlandsresa gick till Cork där vi deltog i Cork International Choral Festival.

Under ett par intensiva dagar sjöng vi på skolor, bibliotek, hotell, kapell och självklart på de konserter som var gemensamma för festivalens körer. Vi fick tillfälle att sjunga flera gånger i City Hall och även få höra de andra körerna. Eftersom det var valborgshelg passade vi på att sjunga Vintern ra och berättade om våra traditioner. En av konserterna hade vi tillsammans med en norsk kör, Ole Bull kammarkör och det var givande att både få ta del av deras uppträdande och få sjunga tillsammans på gräset utanför kapellet efteråt.

Bibliotek, en underskattad konsertlokal.
Vi sjunger med Ole Bulls kammarkör spontant efter konsert i kapellet.


Givetvis var det stort att få avsluta med vår ”guest performance” under tävlingens galakonsert. Här visade vi vår bredd med stycken som ”Thou shalt know him”, ”O Salve Regina” och avslutade med vårt paradnummer Bohemian Rhapsody”.
Fyllda av energi hamnade många av oss sedan på en liten bar alldeles intill City Hall, där vi fortsatte att sjunga – ivrigt påhejade av de lokala gästerna.

Sista repetitionen bakom scenen inför den stora finalen
Vi sjunger på pub och publiken vill bara ha mer. Oj, vad länge vi sjöng och sjöng.

Här är lite annat som vi också har gjort:

2019 Sång i mörker

En konsert framförd i ett helt mörkt rum, en annorlunda sångupplevelse

2019 Mariefred

Söndagen den 8 september 2019 var kören inbjuden tilll Mariefreds kyrka för en konsert. På morgonen medverkade vi även i högmässan.
Dagen fortsatte sedan med sång runtom i Mariefred och ett besök på Gripsholms slott.

Utanför Mariefreds kyrka, ystra körsångare efter högmässan.

2018 Duke Ellington Sacred Concert

Söndagen den 6 maj 2018 framförde vi Duke Ellingtons Sacred Concert tillsammans med Stockholm Jazz Trio i St Johannes kyrka i Stockholm. Konserten spelades in, och här finns något av resultatet på YouTube. Vi hoppas att ni tycker om det, det gjorde vi!

Freedom (3c)

Praise God (finale)

Almighty God

2018 Österlen

I juni 2018 åkte vi till Österlen i Skåne. Där genomförde vi konserter i Kiviks kapell, Simrishamns kyrka och i Hässleholm. I Hässleholms kyrka medverkade vi först i gudstjänsten och höll sedan en lite kortare konsert direkt efter.
Förutom glädjen att sjunga för publik fick vi även uppleva en fantastisk gästfrihet och ett strålande väder. Vi kommer gärna tillbaka!

2017 Kroatien

Vår resa till körfestivalen ”We are singing” i Kroatien den 21-24 april 2017 blev mer lyckad än vi någonsin vågat hoppas på. Många trevliga musikaliska möten, konsert i en balsal och en grotta, god mat, trevligt sällskap.

På lördagen ägde själva festivalen rum, med bidrag av mycket skilda slag. Mäster Olofskörens framträdande finns inspelat på YouTube för den som vill se och höra det i sin helhet.
Söndag förmiddag innehöll resans mest spännande inslag – en konsert med samtliga körer i Postojna-grottan, och på eftermiddagne hade vi bokat in en konsert tillsammans med Vokalni Studio Rijeka i S:ta Mariakyrkan. Vi genomförde vårt ”sakrala” program i kyrkan, som syntes högt över hela staden. Här finns en inspelning från den konserten upplagd på YouTube.

2016 Oslo

På inbjudan av Kammerkoret Koriander reste vi till Oslo i juni 2016. Vi fick tre dagar med fantastiskt väder och chans att uppleva den norska huvudstaden när den visade sig från sin bästa sida. Bland annat hade vi konserter på Norsk Folkemuseum – Oslos motsvarighet till Stockholms Skansen och i Bygdöy kirke tillsammans med Koriander.

Tillsammans med kören Koriander i Oslo.

2015 Stockholms stadsbibliotek

Vi kombinerade en föreläsning om musikens betydelse för människan med körsång i biblioteket.

2015 Tyskland

En klassisk körresa, med konserter inbokade i kyrkor, på ett äldreboende – och IKEA!

Klara Kirche, Nürnberg 2015

2011 Toscana

2011 åkte vi på en veckolång turné till Toscana i Italien. Vi bodde i Montecatini Terme, som är en italiensk motsvarighet till de svenska kurorterna, där man ’dricker brunn’ och umgås under trevliga och avslappnade former (vi gjorde mycket sånt).
Vi hade konserter i bland annat Santa Cecilia a Decimo (närheten av Florens), i Florens, Montecatini och Sienna.

Sienna.

2010 London

Vi var en i stort sett fulltalig kör – 38 sångare och en dirigent – som reste till den brittiska huvudstaden torsdagen den 9 december. Bland annat sjöng vi tillsammans med andra körer i Westminster Cathedral inför mer än 1800 åhörare.

2009 Montenegro

I juli 2009 for vi till Montenegro, på Balkans västkust. Till skillnad från tidigare resor bodde vi hela veckan på ett och samma ställe, den lilla badorten Petrovac.

Under veckan hann vi med konserter i Podgorica och Kotor samt ett besök på ett mausoleum högt uppe på en bergstopp.

Veckan avslutades med en konsert i Bar, med en mycket uppskattande – och uppskattad – publik. 

Slottskyrkan

Kören har flera gånger haft förmånen att få medverka i gudstjänster i Slottskyrkan på Kungliga Slottet.