Konserter och resor

Traditionellt brukar vi varje år göra en vår- eller höstkonsert och en julkonsert, samt en liten stadsturné vid Lucia, då vi åker runt och lussar hos olika företag i Stockholm. Vi sjunger även på företagsevent och firmafester och medverkar vid högmässor, t ex i Slottskyrkan. Inför våra resor har vi ofta en extra konsert, som ”genrep”.

Nästan varje år gör vi också en resa – någonstans i Europa, eller på närmare håll i Sverige.

Här är något av det vi gjort:

Duke Ellington Sacred Concert

Söndagen den 6 maj 2018 framförde vi Duke Ellingtons Sacred Concert tillsammans med Stockholm Jazz Trio i St Johannes kyrka i Stockholm. Konserten spelades in, och här finns något av resultatet på YouTube. Vi hoppas att ni tycker om det, det gjorde vi!

Freedom (3c)

Praise God (finale)

Almighty God

Slottskyrkan

Slottskyrkan, interiör

Kören har flera gånger haft förmånen att få medverka i gudstjänster i Slottskyrkan på Kungliga Slottet.

Vi har många kreativa talanger i kören. Alla våra affischer har vi gjort själva!

Julkonsert 2017

Ur programmet:
Praise God
In dulci jubilo
Shepherd’s pipe carol
Koppången
Veni Domine
Song of Praise

Kiviks kapell, 2018

I juni 2018 åkte vi till Österlen i Skåne. Där genomförde vi konserter i Kiviks kapell, Simrishamns kyrka och i Hässleholm. I Hässleholms kyrka medverkade vi först i gudstjänsten och höll sedan en lite kortare konsert direkt efter.
Förutom glädjen att sjunga för publik fick vi även uppleva en fantastisk gästfrihet och ett strålande väder. Vi kommer gärna tillbaka!

Kroatien 2017

Vår resa till körfestivalen ”We are singing” i Kroatien den 21-24 april 2017 blev mer lyckad än vi någonsin vågat hoppas på. Många trevliga musikaliska möten, konsert i en balsal och en grotta, god mat, trevligt sällskap…

Vårkonsert 2011

En konsert tillsammans med grupperna Saffran och Helen’s Angels

Ur programmet:
Kom i min famn
Visa i folkton
O Salve Regina
Bohemian Rhapsody
Mamma Mia

Westminster Cathedral 2010

Vi var en i stort sett fulltalig kör – 38 sångare och en dirigent – som reste till den brittiska huvudstaden torsdagen den 9 december. Fredagen den 10 december samlades vi utanför Westminster Cathedral i god tid före konserten för att öva in hur vi skulle gå, stå och sjunga. Efter avslutad konsert inför mer än 1800 åhörare hade vi bokat terminens avslutningsmiddag på en pub i närheten.

Högt upp med utsikt i Montenegro

Första veckan i juli 2009 for vi till Montenegro, på Balkans västkust. Till skillnad från tidigare resor bodde vi hela veckan på ett och samma ställe, den lilla badorten Petrovac.

Under veckan hann vi med konserter i Podgorica och Kotor samt ett besök på ett mausoleum högt uppe på en bergstopp.

Veckan avslutades med en konsert i Bar, med en mycket uppskattande – och uppskattad – publik. 

Sång i mörker 2019

En konsert framförd i ett helt mörkt rum, en annorlunda sångupplevelse

Stockholms stadsbibliotek 22 september 2015

En helt ovanlig tisdagkväll

Mäster Olofskören illustrerar med körsång Bo Tobiassons föreläsning om vad musik gör med oss och om kommunikationen mellan dirigent och kör, mellan körmedlemmarna och mellan kör och publik.

Utanför Mariefreds kyrka

Söndagen den 8 september 2019 var kören inbjuden tilll Mariefreds kyrka för en konsert. På morgonen medverkade vi även i högmässan.
Dagen fortsatte sedan med sång runtom i Mariefred och ett besök på Gripsholms slott.

Med Kammerkoret Koriander, Oslo 2016

På inbjudan av Kammerkoret Koriander reste vi till Oslo i början av juni 2016. Vi fick tre dagar med fantastiskt väder och chans att uppleva den norska huvudstaden när den visade sig från sin bästa sida. Lördag den 4 juni var vi bokade för en konsert på Norsk Folkemuseum – Oslos motsvarighet till Stockholms Skansen, och på söndagen var det dags för ytterligare en konsert, denna gång i Bygdöy kirke och tillsammans med Koriander. Efteråt gick vi tillsammans genom landskapet bort till Rodelökken café för en gemensam avslutningsmåltid. Några av oss stannade kvar tills det blev mörkt och hann precis med sista bussen tillbaka in till stan.

Klara Kirche, Nürnberg 2015

En klassisk körresa, med konserter inbokade i kyrkor, på ett ädreboende – och IKEA!

Avresa till Tyskland med avgångstid från Arlanda kl 07.50. På morgonen. Hur tänkte de då? Nåväl, alla var i tid och resan gick smidigt. Vid 10-tiden landade vi på Münchens flygplats för vidare transport till Nürnberg.

Konserter denna gång var:
Måndag, profan – Klara kirche några minuters gångväg från hotellet. Ett avskalat kyrkorum med vad vi kallar stor akustik, med lång efterklang.
Tisdag, sakral – Spalt, som ligger ca en timmes körväg från Nürnberg. Denna konsert gjorde vi tillsammans med en lokal kör, bestående av drygt 10 sångare.
Torsdag, profan – Gustav Adolf-kirche i München, som Svenska kyrkans församling hade hyrt åt oss.
Fredag, sakral – Christuskirche, som tillhörde en baptistförsamling.
Lördag – först på äldreboendet St Nikolaus, dagens andra programpunkt var IKEA.
Kvällens avslutningsmiddag var gemensam och bokad på Löwenbräukeller, (ännu en av stadens kända ölsorter).

Höstkonsert 2009

Program:
Alta Trinita Beata
A Hymn to the Virgin
I folkviseton
I kärlekens tid
Gabriellas sång
Den signade dag
Nu vilar hela jorden
Stilla sköna aftontimma
Ave Maris Stella
Agnus Dei
Domine
Brusala
Aftonen
September
Stemning (Alfvén)
Stemning (Peterson-Berger)
Caelos Ascendit Hodie

Kroatien 21-24 april 2017

Helgen efter påsk 2017 åkte Mäster Olofskören på körfestivalen ”We are singing Adriatic” i den lilla staden Opatija, en badort som grundades i början av 1900-talet. Vi fick uppleva två hektiska dagar med ett fullspäckat program, men även lite tid för rekreation och social samvaro.
Medverkande var körer från så skilda platser som Skottland, Österrike, Italien, Tjeckien, Kroatien och Sverige.
På lördagen ägde själva festivalen rum, med framträdanden av mycket skilda slag, Mäster Olofskörens framträdande finns inspelat på YouTube för den som vill se och höra det i sin helhet.
Söndag förmiddag innehöll resans mest spännande inslag – en konsert med samtliga körer i Postojna-grottan, och på eftermiddagne hade vi bokat in en konsert tillsammans med Vokalni Studio Rijeka i S:ta Mariakyrkan. Vi genomförde vårt ”sakrala” program i kyrkan, som syntes högt över hela staden. Här finns en inspelning från konserten upplagd på YouTube.

Siena 2011

Den 2-9 juli 2011 åkte vi på en veckolång turné till Toscana i Italien! Vi bodde i Montecatini Terme, som är en italiensk motsvarighet till de svenska kurorterna, där man ’dricker brunn’ och umgås under trevliga och avslappnade former (vi gjorde mycket sånt).
Veckans första konsert ägde rum i Santa Cecilia a Decimo, en liten kyrka högt uppe på en bergskulle i närheten av Florens.
Programmet i övrigt:
Måndag – Florens, Chiesa di St Maria del Ricci, en liten kyrka mitt i stan.
Tisdag – förmiddagen i Pisa, vi turistade och sjöng där vi kunde och fick (och inte fick också…). Konsert i Montecatini, på kvällen.
Onsdag – konsertfri dag.
Torsdag – Siena, Chiesa di San Martino. Lång efterklang och fåtalig publik.
Fredag – Gambrinus, ett musikcafé helt nära vårt hotell. En profan konsert, annorlunda mot de tidigare under veckan.

Vårkonsert 2015

Ur programmet:
Zum Eingang
Zum Gloria
Zum Sanctus
Kyrie
Agnus Dei
Domine
Words
Moses smote the water
Shall I compare thee to a summer’s day
Song of praise